Čuvajte se Zamki!

spacer Zaštite se od prevare

Kako da se efektivno zaštitite od njih.


Samo VI možete zaštiti sebe protiv prevaranata koji pokušavaju koristiti online poslovne sajtove da prevare nedužne osobe koje traže zaposlenje. Molimo vas pažljivo pročitajte sledeće instrukcije. Najbolja zaštita od prevare je da uvek budete budni i podozrivi. Nikada ne verujte nepozvanim mejlovima. Zaštitite se od najuobićajenih trikova.

Trik 1 "Finansijski Agenti traženi za Zamku Pranja Novca"
Kategorija: Jako opasno donosi velike štete

Trik funkcioniše ovako: Možete dobiti mejlove koji tvrde da su spacer "zvanični mejlovi" (nepozvane poruke) sa zahtevom da se prijavite pod izgovorom na određenom linku za online bankovne poslove. Zapravo, čineći isto, vi se prijavljujete na lažni websajt nestvarne banke koja pripada prevarantima i NIJE prava internet strana vaše banke kao što se predstavlja. Lični podaci (koji se odnose na prijavu, lozinku, bankovni račun, broj kreditne kartice) koji unesete prikupljaju prevaranti koji onda iskoriste tu informaciju kako bi ukrali velike sume novca sa vašeg bankovnog računa.

Ako je novac (sa vašeg bankovnog računa) bio poslat na drugi bankovni račun to se lako može pronaći i počinitelji mogu biti uhapšeni. Stoga, prevaranti koriste veoma sofisticirane načine krađe. Evo primera, oni angažuju nezavisne/samo zaposlene putem nepoželjnih mejlova tako što oglase ponude preko on online poslovnih portala.Oni ih obično izlistaju kao "Finansijske Agente" ili "Finansijske Posrednike" ili "Finansijske Pomoćnike" sa plaćanjem po osnovi pojedinačno obavljenog posla ."Finansijskim Agentima" je rečeno da su oni zaposleni radnici ugledne kompanije u službi finansijske industrije. Onda je tim novo regrutovanim zaposlenima dat posao ponovnog plaćanja doznaka novca (naime, ukradeni novac žrtava pecanja) njihovim prevarantskim šefovima (koji uglavnom žive u udaljenim gradovima u stranim zemljama). Uobičajeno, to se sve radi kako bi se izbeglo plaćanje posredničkih udela (koja su najčešće 10% ako ne i više), takođe na način gde je veoma teško za banke, policijske službenike kao i za kriminalne tužioce da im kasnije uđu u trag. Umesto isplate posredničkih udela "Finansijski Agent" je na kraju žrtva isto koliko i žrtva pecanja jer oni pri tome gube svoj novac pošto ne mogu zadržati novac koji pripada žrtvama. U dodatku, javni tužilac će početi da istražuje nevinu osobu, koja je samo tražila posao, i njen udeo u computerskoj prevari, podsticaj u pranju novca kao i kršenje bankarskih zakona.

Kako biste se zaštitili od trika broj 1: : 1. Uvek uklonite pecaroške mejlove bez toga da ih čitate; i 2. Nikada se ne uplićite u ponude koje vas uveravaju u plaćanje doznaka ili ponovo plaćanje doznaka novca.
Trik 2 Zamka "Samo Jednog plaćanja"
Kategorija: Opasno; Jako opasno može doneti velike štete

Kako trik funkcioniše:spacerDobijete poundu za fantastičan posao ali prvo morate unapred napraviti "Samo jedno plaćanje" za troškove kao što su: naplata agencijinog udela , troškovi unošenja u bazu podataka, troškovi štampanog materijala, pamfleta ili specialnog softvera (koji vam je navodno potreban za rad od kuće). Takođe to može biti naplata I za trening seminar ili za doprinos članstva, kao "sigurnosni depozit", "neznatnu naplatu," itd. Čim platite nećete biti u mogućnosti da dođete u kontakt sa datom, određenom osobom.

Kako da se zaštitite od trika broj 2: Ignorišite takve zahteve i nikada-ikada nemojte plaćati išta iz vašeg džepa. Zapamtite, ugledne kompanije nikada ne traže ikakva plaćanja unapred od onih koji traže posao.
Trik 3 Zamka "Skup Telefonski Broj"
Kategorija:Opasno; može doneti velike štete

spacerKako funkcioniše trik: Prvo dobijete poundu za jako interesantan posao i morate nazvati dati telefonski broj kako biste dobili dodatne detalje. Kada pozovete, visoko tarifne brojeve ili broj sa stanim pozivnim brojem, može vam se desiti da vam žestoko naplate snimljenu poruku bez toga da dobijete dodatne detalje interesantnog posla koji vam je bio obećan.

Kako da se zaštitite od trika broja 3: Ignorišite takve zahteve. Zapamtite, ugledni poslodavci nikada ne prave takve čudne zahteve od potencijalnih budućih radnika.
Trik 4 Zamka "Piramidna Šema"
Kategorija: Često Nepouzdana

Kako trik funkcioniše: Rečeno vam je da ukoliko regrutujete ljude koji, zauzvrat, regrutuju druge ljude koji onda regrutuju dodatne ljude (I tako se lanac nastavlja do unedogled) pri prodaji određenih skupih proizvoda ili službi, vi biste zaradili fantastičnu sumu novca. Retko koje takvo obećanje se ispuni u praksi. Pošto je vaš početni ulog nestao vi onda realizujete da ste prevedeni žedni preko vode.
spacer Trebate biti visoko nepoverljivi ako proizvodi ili službe nisu dobrog kvaliteta i/ ili razumne cene iako vam je obećan veliki prihod ekskluzivno po osnovi prodaje pojedinačnog artikla ili ako morate platiti bilo šta unapred. Često takvi marketing sistemi žele od vas da prodajete artikle ili aparate (isključivo po osnovi prodaje pojedinog artikla) vašim prijateljima i to po visokim cenama. Jako je teško zaraditi novac na taj način i retko funkcioniše.
Drugi indikatori ponuda sumnjivog zapošljenja
  1. Nejasna ili nepotpuna informacija o vrsti posla i funkcija ("bez osiguranja"," neverovatno uspešan koncept", itd.)
  2. Nejasna informacija o poslodavcu (bez imena kompanije, bez ukazivanja na industriju)
  3. Samohvalisave, nerealistična obećanja: "visoka zarada za manje posla","udvostručite svoju zaradu", itd.
  4. Primenite posebne mere predostrožnosti u oblastima gde su poslovi navodno dobro plaćeni; na pr.: poslovi na uljanim platformama, polsovi u inostranstvu, kancelarijski posao od kuće, poslovi na određeno radno vreme sa "fantastičnom zaradom", itd.

    Budite posebno skeptični sa poslovima koji zvuče previše dobro da bi bili istiniti; na pr.: budi plaćen da gledaš televiziju, test vozači za automobilsku kompaniju, postanite model za naslovnu stranu, itd.